App: Happie

Happie is een app, bedacht door 2 studenten (Jule Geleijns en Kayleigh Ariens), en bedoeld voor ouders met kinderen die te weinig groenten eten.

Groenten en peuters, dat gaat niet altijd even goed samen. Voor veel ouders zal het herkenbaar zijn: peuters of kleuters die geen groenten willen eten. Met als gevolg: veel strijd aan tafel, huilende kinderen en ongeruste ouders. Uit eerder onderzoek blijkt dat peuters gemiddeld rond de leeftijd van 2 jaar de lust-ik-niet-fase krijgen, en dan vooral de ik-lust-die-groenten-niet!-fase. Vanaf het tweede levensjaar is het juist cruciaal dat een peuter gezond genoeg eet, of ‘ie het lust of niet! Belonen heeft het meest effect, it is onder andere gebleken uit de door ons uitgezette enquête. Door de App “Happie” te gebruiken zullen de kinderen weer met plezier hun groenten opeten.

De app bestaat uit een verzameling van verhaaltjes, elk uniek en passend bij een bepaald soort groenten. De ouder leest voor en het kind ziet bijpassende illustraties op de (via Bluetooth gekoppelde) iPad die voor hem of haar op tafel ligt. Na elke bladzijde staat er: HAP! Het kind moet dan eerst 1 of meerdere hap(pen) nemen, voordat het verhaaltje verder gaat. De app wordt nog duidelijker uitgelegd in onderstaande video.